03-005 Warszawa
ul. Wałuszewska 48

Sówki po raz pierwszy miały okazję gościć w Piekarni Grzybki. Samodzielnie przygotowały nie tylko słodkie wypieki, lecz także pizzę. Jak na piekarzy przystało, najpierw zadbały o higienę rąk, a następnie o głębię smaku. Wspólnie z panią Karoliną wybrały składniki konieczne do przygotowania ciasta drożdżowego. Wąchały, dotykały, próbowały… Aby praca szła sprawnie, a tym samym brzuchy nie musiały zbyt długo czekać, Sowy skorzystały z piekarniczego dobrodziejstwa, jakim jest maszyna, która w zawrotnym tempie podzieliła ciasto na 30 kawałków, a potem je zaokragliła. Gotowe ciasto należało już tylko odpowiednio zwinąć i wrzucić do pieca. Czy to chałka, czy warkocz, czy precel, czy kwiatek wszystko poszło jak z płatka. Podczas projekcji filmu edukacyjnego przedszkolaki zjadły pachnącą i chrupiącą kajzerkę, po czym przystąpiły do zaprojektowania własnej pizzy z ulubionymi dodatkami. Kiedy wyroby trafiły do pieca, dzieci wyruszyły na halę produkcyjną , gdzie w wysokiej temperaturze pracują piekarze. Dzięki temu doceniły ich ciężką pracę, bez efektów której trudno wyobrazić sobie codzienne życie. Ukoronowaniem pracy była naturalnie degustacja własnoręcznie przygotowanych mącznych smakołyków. Oczywiście Sowy zostawiły co nieco dla rodziców i rodzeństwa!
Najpiękniejsze, co można dać dziecku,
to korzenie do wzrostu i skrzydła do lotu.

03-005 Warszawa
ul. Wałuszewska 48